Uzávěrka pro příjem žádostí o stipendium Fondu budoucnosti na akademický rok 2021/2022

20. 1. 2021

Podrobné informace o stipendijním programu

Česko-německý fond budoucnosti vypisuje na akademický rok 2021/22 pro české a německé studenty 8 stipendií ke studijnímu pobytu v příslušné sousední zemi.

Česko-německý fond budoucnosti chce svým stipendijním programem rozšířit okruh lidí, kteří se v průběhu svého studia zabývají jazykem a kulturou sousední země, chtějí získat hlubší náhled do stavu vědeckého výzkumu a chtějí se účastnit vědecké výměny. Nabídka stipendií se proto týká výlučně studentů, kteří chtějí v rámci studia ve své zemi absolvovat jedno- anebo dvousemestrální studijní pobyty pobyt v zemi sousední. Stipendium se neuděluje těm, kdo v této sousední zemi právě absolvovali jiný studijní pobyt. Mimoto je vyloučena dvojí stipendijní podpora, tj. současné pobírání dalšího stipendia.

Stipendia jsou určena na jeden anebo na dva semestry, počínaje zimním semestrem. O stipendium se mohou ucházet studující jakož i doktorandi všech semestrů humanitních a společenskovědných oborů (jazykověda, literární věda, kulturologie, nauka o komunikaci, historie, politické vědy, filosofie, sociální vědy, právo, hospodářské vědy aj.). V současné době činí výše stipendia ČNFB pro studenty bakalářských oborů 650 eur a pro studenty magisterských oborů a doktorandy 800 eur měsíčně. Stipendisté mohou rovněž počítat s jednorázovým příspěvkem 650 / 800 eur na studijní materiál, cestovní výlohy apod. Pobyt v zahraničí slouží k získání resp. prohloubení znalosti jazyka a kultury sousední země. Kromě toho mají studující získat náhled do akademického života hostitelské země a aktivně se účastnit vědecké výměny. Proto mají stipendisté/stipendistky během stipendijního studia za úkol pracovat na konkrétním projektu s česko-německou tematikou a na toto téma napsat referát (může se také jednat o diplomovou či doktorskou práci, kterou je poté třeba předložit).

Stipendisté budou vybráni nezávislou komisí, která je složena ze 4 členů. 

Česko-německý fond budoucnosti nehradí případné náklady na jazykovou výuku nebo na speciální cizojazyčné programy. Stipendistům se doporučuje, aby se již předem informovali o ubytovacích možnostech např. na kolejích hostitelské univerzity a rovněž tak o ustanoveních pobytu (http://www.czech-embassy.de/ resp. http://www.prag.diplo.de/).

S případnými dotazy se obracejte na pana Martina Hudce (e-mail: martin.hudec@fb.cz, Tel.: +420 266 311 174). Neopomeňte prosím naše FAQ.

 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info